2008. június 1., vasárnap

Mi a különbség MLM és Piramis- vagy más néven Pilótajáték között

Az interneten nap mint nap találkozni olyan lehetőségekkel, amelyek csak arra jók, hogy összemossák az emberekben az MLM és a piramisjáték fogalmát.

Úgy tudjuk legegyszerűbben meggyőződni, hogy valós MLM céggel állunk szemben. Hogy piacképes termékeket forgalmaz, vagyis a pénzkereseti ígéret nélkül is eladhatók a termékei.

Pl. ha azt az ajánlatott kapjuk hogy csatlakozz egy közösségi portálhoz, mert ennyit meg ennyit lehet vele keresni és a tagságért pénzt kérnek. Akkor el kell gondolkozni, hogy a pénzkereseti ígéret nélkül valóban piacképes-e a dolog. Hamar rájöhetünk, hogy nem, mivel a legtöbb közösségi portálokhoz a csatlakozás ingyenes. Ráadásul ez a portál csak a csatlakozott emberek táborából fog állni.
Nézünk egy másikat: E-könyvet árulnak, ami például, arról szól hogyan legyünk sikeresek. A hálózatnak ez az egyetlen terméke. Interneten rengeteg információval találkozzuk, ami hasonlót ígér, és ingyen van. Vennénk zsákbamacskát pénzkereseti ígéret nélkül?
Erőteljes gyanúnk lehet, hogy itt MLM-nek álcázott pilótajátékról van szó, vagyis itt csak annyit nyerhetnek egyesek, amit a többiek elvesztenek.


Mivel rövid időn belül a kínálat több lesz mint a kereslet, ezen hálózatokra a biztos összeomlás vár.